Veel gestelde vragen

 • 1. Al die facturen, waar betaal ik nou eigenlijk voor?

  De facturen zijn in eerste instantie gespreid: in april wordt de contributiefactuur verstuurd en in juli worden de schaatsabonnementen in een factuur opgenomen. Na de eerste betaaltermijn volgt, indien nodig, een herinnering. Bij een eventuele tweede herinnering wordt €5,- administratiekosten in rekening gebracht.


  Contributie:
  Jaarlijkse bijdrage voor de club waarvan bijvoorbeeld de trainers een vergoeding krijgen. Maar ook de voorziening van de zomertrainingen, wedstrijd-ijshuur, bijdrage aan de trainerskleding en extra’s bij een wedstrijd zoals oliebollen en prijzen.


  Abonnement(en):       

  Dit betreft enkel en alleen de ijshuur voor de wedstrijdtrainingen. Bij de eerste twee abonnementen wordt er per abonnement €10,- trainerstoeslag in rekening gebracht. Bij drie abonnementen of meer is dit bedrag in totaal €35,-.


  KNSB-wedstrijdlicentie:
  Om te kunnen deelnemen aan wedstrijden dient men een wedstrijdlicentie bij de KNSB aan te schaffen. Hierover ontvang je van de KNSB via de mail een melding. Deze factuur komt dus niet vanuit de club, maar dien je zelf te regelen via mijn.knsb.nl 

  Kostenoverzicht

  Voor studenten hebben we een korting op de contributie, zij betalen namelijk €99,50. Hiervoor dien je binnen een week van de contributie factuur zelf een kopie van je studentenkaart, naam van studie instelling + schooljaar te sturen naar de penningmeester, Ilana via: aijcpenningmeester.langebaan@gmail.com 

 • 2. Hoe kan ik mij afmelden als lid en waar geef ik (adres)wijzigingen door?

  Afmelden kan bij de ledenadministratie (aijcledenbeheer.langebaan@gmail.com). Voor de start van het zomerseizoen (1 mei). Bij afmeldingen later in het zomerseizoen wordt het zomerlidmaatschap van €99,50 gerekend. 


  Verhuizen, nieuwe e-mailadressen of een wijziging in de abonnement afname? Meld dit ook bij de ledenadministratie, indien nodig geeft hij dit door aan de trainers.

 • 3. Inschrijven voor een wedstrijd, hoe doe ik dat?
  1. Ga naar de algemene inschrijfsite van de KNSB: inschrijven.schaatsen.nl een link staat ook op onze eigen website onder ‘langebaan’ en vervolgens ‘inschrijven wedstrijden’.
  2. Selecteer onze baan (Alkmaar).
  3. Klik de betreffende wedstrijd aan.
  4. Ga naar het kopje ‘inschrijven’.
  5. Nu is het KNSB-relatienummer nodig, dit nummer heb je via de mail gekregen van de KNSB. Om je aan te kunnen melden dien je ook een KNSB wedstrijdlicentie te hebben.
  6. Controleer de gegevens en selecteer de gewenste afstandscombinatie.

   

  Bij een foutmelding tijdens het invoeren van het relatienummer of bij het daadwerkelijk ‘inschrijven’ is waarschijnlijk de wedstrijdlicentie nog niet aangeschaft/verlengd. Dit kan worden gedaan bij de KNSB via mijn.knsb.nl. Zij sturen daarvoor zelf een e-mail op het moment dat de rijder wordt ingeschreven als lid. Als de licentie is verlopen krijg je via de mail een melding dat je deze kan verlengen. Inloggen gaat via het relatienummer.

 • 4. Hoe zit het met de KNSB-wedstrijdlicentie?

  Om te kunnen deelnemen aan wedstrijden dient men een wedstrijdlicentie bij de KNSB aan te schaffen. Nadat de ledenadministratie je heeft ingeschreven bij de KNSB ontvang je een e-mail met inlog gegevens (de club heeft deze gegevens niet, dus schrijf ze goed op). De wedstrijdlicentie schaf je vervolgens op een gewenst moment aan via mijn.knsb.nl (inloggen gaat via het relatienummer). Na een jaar verloopt de licentie, de KNSB stuurt van te voren een herinnering om eventueel te verlengen

 • 5. Wat is het verschil tussen al die wedstrijden?

  Op de Meent maar ook op andere banen worden diverse wedstrijden georganiseerd, deze zijn lang niet allemaal van de AIJC. Hieronder een kort overzicht:


  Clubwedstrijden AIJC: De club organiseert ongeveer 1x per maand een wedstrijd op De Meent. Hierbij zitten ook onze allround en sprint kampioenschappen.


  Wedstrijden op uitnodiging: Elk jaar zijn er wel wedstrijden waarvoor men zich specifiek kan plaatsen. Een voorbeeld hiervan is de FortySix Bokaal.


  Categorie wedstrijden: Hier kunnen alle rijders uit de betreffende leeftijdscategorie inschrijven, ongeacht vereniging.

  Schaats Federatie Cup: Nieuw sinds vorig seizoen, een competitie waar alle verenigingen van De Meent mee mogen doen. Zie voor meer informatie: https://www.sfalkmaar.nl/schaats-federatie-cup

 • 6. CF en YF, wat is dat?
  • YF betekent ijsfaciliteiten, een punten aantal die men kan behalen op basis van de tijden gereden in vorige seizoen.
  • CF betekent clubfaciliteiten en is hetzelfde principe maar heeft een lagere norm. Vanaf de junioren categorie is dit van toepassing voor extra trainingen en zoals hierboven vermeld extra wedstrijden.

   

  De normen zijn te vinden op SFA Alkmaar.

  Als voorbeeld: stel Piet was A pupil en heeft op de 500m 46:10 gereden en op de 1000m 1.35:00. Dan wordt de 1000m omgerekend naar de 500m wat samen 93.6 punten geeft. De norm voor A pupillen voor YF bedraagt 97.0 punten en dus zou Piet dan het jaar erna als C Junior gebruik mogen maken van de ijsfaciliteiten.

 • 7. Hoe weet je tot welke categorie je behoort?

  Meer informatie hierover vind je op https://knsb.nl/algemeen/wedstrijdcategorieen/ 

 • 8. Wat houdt het nieuwe jeugdplan in?

  In de zomer van 2019 zijn we begonnen met het uitwerken van een meerjarig AIJC jeugdplan.

  Hierbij werken we volgens het KNSB-opleidingsplan waarbij er uiteindelijk twee stromen komen. De ene stroming is meer gericht op het verbeteren van de techniek en het rijden van wedstrijden. De andere stroming is vooral voor kinderen die (beter) willen leren schaatsen en werken aan hun conditie. Een voorbeeld hiervan is Skate & Fun. Hier starten we de komende winter mee op de woensdagmiddag. Dit kan vooral interessant zijn wanneer je nog twijfelt tussen het jeugdschaatsen en wedstrijdschaatsen, of hiertussen invalt.

  Tussen de twee stromen is er veel samenwerking en overlap, we zijn immers een vereniging. Een wedstrijdje rijden en gezamenlijke activiteiten blijft dus gewoon mogelijk.

  De achterliggende gedachte is om op deze manier het schaatsen flexibeler te maken. Schaatsers zullen minder snel tussen niveaus invallen en voor de trainers wordt het makkelijker om zich op hun groep voor te bereiden.

  Meer info volgt!

 • 9. Staat jouw vraag er niet bij?