logo AIJC facebook 200px

Wil je graag wedstrijdrijden? Voor vragen kan je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

EERSTE WEDSTRIJD: KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Een korte uitleg:
Wedstrijdrijders worden ingedeeld op hun schaatsvaardigheid en op leeftijd. Zo schaats je altijd met en tegen leeftijdgenoten. En kan je altijd beginnen met wedstrijdschaatsen, bijvoorbeeld als 5 jarige, 15 jarige of ...
Je schaatsvaardigheden worden bepaald door behaalde MIF-testen (Moves in the Field) en/of de elementen (sprongen en pirouettes) die je beheerst.

We kennen de volgende MIF-testen: interbrons, brons, interzilver, zilver, intergoud, goud, platinum en master.


Startende wedstrijdschaatsers zonder MIF test:
- Starters 
- Pupillen 
- Aspiranten

Wedstrijdrijders met MIF test:
BOKAAL circuit (M en B categorie)
- Mini
- Midi
- Maxi
- Basic novice B
- Advanced novice B
- Junioren B

KNSB A/ONK circuit (A categorie)
- Basic novice A
- Advanced novice A
- Junioren A
- Senioren A

Meer informatie over: regels, wedstrijduitslagen, licentie, wedstijdkalender staan op de site van de KNSB

Wanneer en hoe vaak trainen?
Wedstrijdrijders bij de Alkmaarsche IJsclub trainen On Ice (op de ijsbaan) en Off Ice (ballet en droogtraining). Afhankelijk van ambitie en mogelijkheden kunt u kiezen uit verschillende abonnementen vanaf minimaal 2 trainingsmomenten op het ijs. In alle abonnementen zitten daarnaast nog Off Ice traingsuren. Voor alle mogelijkheden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het inschrijfformulier op deze site.

Training in het seizoen (augustus - juli):

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Extra lesuren:
Wil je grote stappen maken in de wedstrijdsport, dan geldt 'hoe meer oefening, hoe beter'. De hoofdtrainer informeert de wedstrijdschaatsers regelmatig over extra trainingsmogelijkheden buiten de AIJC-cluburen. Grofweg gaat het om de volgenden mogelijkheden:
- Ochtendijs op De Meent maandag t/m vrijdag
Op maandag t/m vrijdag is het mogelijk om van 7:30 tot 9:00 uur extra (groep) lessen af te nemen. Je betaalt de ijshuur en de trainerskosten. De trainerskosten worden verdeeld over het aantal deelnemers.
- Privélessen tijdens publieksuren
Het is ook mogelijk om extra privélessen bij de hoofdtrainer aan te vragen tijdens de publieksuren. Op publieksuren kan het natuurlijk wel drukker zijn op het ijs.
- Zomervakantie
Over de mogelijkheden wordt u geïnformeerd door de hoofdtrainer.

 

JOUW EERSTE WEDSTRIJD

aijc foto

Binnenkort is het zover. Je gaat je allereerste wedstrijd rijden. Wat kan je verwachten en wat wordt er van jou verwacht? Hoe verloopt zo’n wedstrijd?

Je krijgt van het wedstrijdsecretariaat een mail met het tijdsschema van de wedstrijd. Je moet MINIMAAL één uur voor aanvang van je wedstrijd aanwezig zijn, maar liever nog iets ruimer. Bij aankomst overhandig je één cd met muziek en licentie bij de inschrijfbalie. De licentie wordt gecontroleerd en mag je meteen weer meenemen. De cd lever je in. Zorg dat daar je naam op staat en AIJC. Tevens heb je een extra cd bij je. Die geef je aan je trainer/begeleider. Mocht er iets misgaan met de ene cd, dan is er nog een reserve cd voorhanden. Vervolgens meld je je bij jouw trainer, die je gaat begeleiden. De trainer begint vervolgens met de warming-up en neemt ook (op het droge) jouw kür nogmaals met jou door.

Vervolgens kleed je je om in een mooie wedstrijdoutfit. Het is handig om tijdens een training hier alvast een keer in te trainen, zodat je zeker weet dat alle bandjes op zijn plaats blijven zitten e.d. Ook zorg je dat je haren goed vastzitten. Met goed vastzitten, bedoelen we ook echt GOED vastzitten. Heel wat speldjes etc. blijven er achter en dat is zeer gevaarlijk voor de overige deelnemers. Zorg ook voor mooie make-up, zodat je stralend op het ijs staat. Trek daarna een warm trainingsjack over je schaatspakje aan en zorg eventueel voor een deken tijdens het wachten!

Daarna trek je je schaatsen aan en meld je je weer bij je trainer/begeleider. Je bent ingedeeld in een groepje van ongeveer 5 tot 8 rijders. Dit groepje gaat gezamenlijk inrijden. Het inrijden duurt 4 minuten. Als je nog één minuut hebt, dan wordt dat omgeroepen. Bij het inrijden ga je eerst een rondje inrijden om even het gevoel te krijgen van het ijs en vervolgens ga je je kür één keer rijden. Daarna rijd je naar je trainer toe die zal aangeven wat je nog even extra moet oefenen. Als de 4 minuten om zijn gaan alle rijders, behalve de eerste rijder, van het ijs. De eerste rijder begint aan de wedstrijd.

De andere deelnemers wachten in de dug-out, aan de boarding of achter. Zorg dat je warm blijft door te blijven bewegen. Jouw trainer/begeleider blijft bij je. Als je aan de beurt bent zorg je dat je vooral zelf plezier hebt tijdens het rijden van je kür! Probeer niet teveel aan de jury en publiek te denken. Dit is jouw moment. Nadat je bent geweest ga je weer naar je trainer toe en kleed je je wel of niet om en zorgt dat je op tijd aanwezig bent bij de prijsuitreiking.

Na de wedstrijd haal je je cd op en zit de wedstrijd erop.

Als er nog vragen zijn, schroom dan niet en stel ze aan je trainer. Een wedstrijd is op zich al zenuwachtig genoeg en we hopen jullie met deze informatie wat zekerder te maken.