Jeugdschaatsen

Welkom bij de afdeling Jeugdschaatsen! 

Jaarlijks verzorgen wij schaatslessen voor ruim 100 kinderen tussen de 6-12 jaar, waarin wij hen op speelse wijze de basistechnieken van het schaatsen aanleren. Voor de één is het een opstap naar het wedstrijdschaatsen en voor anderen het begin van een mooie recreatieve schaatsloopbaan.

De schaatsvaardigheden die aangeleerd worden zijn gericht op het Langebaan-/wedstrijdschaatsen en niet op kunstrijden of hockeyschaatsen. De laatste twee vergen een heel andere schaatstechniek en hebben een ander doel. Deze schaatstrainingen kunnen dan ook niet gevolgd worden met/op kunst-/hockeyschaatsen. Kijk voor meer informatie over schaatsen en kleding hier.

Speciale lesuren
Wij verzorgen onze lessen op speciale KNSB-uren. Dit zijn publieksvrije uren waarop door diverse schaatsverenigingen les wordt gegeven aan kinderen. Er zijn dus géén (volwassen) vrij rijders op het ijs! Dit biedt ons vele voordelen. Verspreid over de buitenbaan van de 400m baan hebben alle lesgroepen hun eigen stuk ijs waar ze alle oefeningen kunnen doen. De binnenbaan wordt gebruikt voor het rondes rijden. Doordat er geen (volwassenen) vrij-schaatsers rondrijden is het op de baan veel veiliger en rustiger voor de kinderen om te schaatsen.

Welke schaatsen zijn geschikt voor mij?

Tijdens de lessen/trainingen zijn de juiste schaatsen van groot belang voor het ijsplezier! Te grote schaatsen of de verkeerde schaatsen kunnen het plezier tijdens het schaatsen goed verpesten, omdat het kind niet recht op de schaats kan leren staan of omdat er blaren of pijnlijke drukplekken ontstaan. Ook om een goede schaatstechniek aan te kunnen leren zijn goede schaatsen uiteraard van belang! Lees daarom onderstaande tips goed door!

Over het algemeen geldt dat een schaats nooit op de groei gekocht moet worden, omdat te grote schaatsen blaren kunnen veroorzaken en niet strak genoeg kunnen zitten om genoeg steun te bieden tijdens het schaatsen. Meestal is een schaats 1 maat kleiner dan de schoenmaat, omdat er tijdens het schaatsen geen sprake is van het afwikkelen van de voet en de voet daardoor niet (zoals in een schoen) naar voren hoeft te schuiven. In de schaatswinkels zal de verkoper hier goed op letten.

Bij de gespecialiseerde schaatssportwinkels kan ook gebruik worden gemaakt van een schaats-Leaseplan. U betaalt dan een vast bedrag voor het lopende seizoen. Hiervoor kunt u de schaatsen tussentijds omruilen als deze te klein zijn geworden en tevens zit er een tussentijdse slijpbeurt bij de prijs in.

Omdat onze lessen zijn gebaseerd op het langebaan-schaatsen kan er niet getraind worden op kunstschaatsen en/of hockeyschaatsen. Die schaatsen vergen een hele andere techniek, waardoor het lastig wordt om mee te doen met alle oefeningen. Het grootste verschil is dat met kunst-/hockeyschaatsen de afzet naar achteren gegeven wordt en bij het Langebaan-schaatsen juist opzij.

Let erop dat de ijzers scherp zijn en droog ze na gebruik goed af om roest te voorkomen! Laat de schaatsen ook 2 of 3 keer per seizoen slijpen, want dat schaatst toch een stuk makkelijker!

Beginners / Jonge kinderen
Jonge kinderen, de echte beginners, raden wij combi-noren aan. Voor kinderen die meer moeite hebben om recht op de schaats te staan, zijn de combi-noren een goede optie. De stevige, hoge schoen geeft veel steun bij de enkels (als een skischoen). Een andere optie is de (semi) softboot of Unlimited-modellen. De schoen van deze modellen zit tussen een gewone noor en een combi-noor in. Het biedt daardoor meer steun aan de enkels dan een gewone noor, maar een kind kan er makkelijker in bewegen (bijvoorbeeld beter diepzitten) dan in een combi-noor die de enkel bijna vastzet.

Gevorderden / Oudere kinderen
Voor hen zijn er de volgende mogelijkheden: lage noren, hoge noren, of de klapschaatsen. 

Combi-noor

Unlimited Noor

Noren

Klapschaats

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen?