Op donderdag 2 maart kregen Jarna Baars en Jens Van Wifferen een mail dat zij 1e reserve stonden op de lijst van deelnemers voor de Vikingrace. Zelf hadden wij niet echt van de Vikingrace gehoord dus hebben wij de site maar even bezocht: www.vikingrace.nl. Dit bleek tot onze verbazing een internationale wedstrijd te zijn. Balen dat je niet mee mocht doen, maar trots zijn op het feit dat je überhaupt op de lijst staat. Maandag 6 maart start nietsvermoedend als een normale dag, maar vanaf +/- 8u30 veranderde dat, omdat er toen een uitnodiging voor deelname binnen kwam. Enkele 1e reserves werden opgeroepen, waaronder dus Jarno en Jens. Dan kan de hele organisatie beginnen;  vrij vragen van school, hoe regelen we het vervoer voor 2 dagen, vrij nemen van werk en natuurlijk een onderkomen regelen, want de B en A pupillen mochten al om 7u25 inrijden op vrijdag en zaterdag. Daarna startte de wedstrijd al snel. Jens zou 4x een 500mtr rijden en Jarno 3x. Jarno reed op zaterdag ook één keer een 1000 mtr.

En toen was het vrijdag 10 maart en daar stonden wij om 6u55 aan de poorten van Thialf te rammelen. Bij binnenkomst moesten ze zich aanmelden, een programmaboekje halen en snel door de tunnel naar het middenterrein.  Na alle traptreden te hebben genomen en op het middenterrein te zijn aangekomen werd de omvang van de wedstrijd duidelijk. Veel verschillende talen, nationaliteiten, complete landenteams met begeleiding, tevens liepen ze allemaal in teamkleding en reden ze in de officiële schaatspakken van hun land. Dat maakte nog wel de meeste indruk op onze boys. Gelukkig lieten zij zich er niet teveel door afleiden en begonnen ze met hun eigen wedstrijdvoorbereiding. Niemand wist eigenlijk hoe de andere rijders het zouden doen op Thialf.  Uiteraard hebben we wat research gedaan naar tijden van de tegenstanders, maar die waren allemaal in het buitenland gereden. Jens was als 1e aan de beurt van de AIJC-ers, hij reed in de 1e omloop een 3e tijd en mocht naar het podium. Jarno startte even later en werd helaas gehinderd op de kruising en werd daardoor 4e. In de 2e omloop werden beiden mannen 3e, geen slechte eerste dag in ieder geval. 

Zaterdag begon erg verrassend! Melle was samen met zijn ouders naar Thialf gekomen om zijn maatjes aan te moedigen. Volgens mij hebben zij ook genoten van de wedstrijd. Melle, zelf schaatser natuurlijk, was ook lekker veel op het middenterrein te vinden en kon alles van dichtbij meemaken. Zo kwamen ze wereldtopper Femke Kok tegen, kreeg Jarno van haar de medaille omgehangen en er moest natuurlijk een foto gemaakt worden. De wedstrijden gingen goed en ze werden in beide omlopen weer 3e wat betekende dat ze ook in het algemeen klassement 3e zijn geworden. Per afstand was er een medaille te winnen en er was er ook één voor het algemeen klassement. Zaterdagavond was er een feestelijke diner voor rijders en aanhang, waarna de officiële huldiging van en het eindklassement plaatsvond in de ijshockeyhal van Thialf. Onder begeleiding van muziek en onder het toeziend oog van een volgepakte tribune werden de rijders per categorie gehuldigd. Later bleek ook nog dat er een strijd is tussen de landen onderling. De rijders konden met hun podiumplaats punten verdienen voor hun land. Team Nederland had ook deze strijd gewonnen en daar hebben Jens en Jarno ook hun steentje aan bijgedragen. Deze 1e reserves hebben 9 bronzen medailles in de wacht gesleept. Een hele mooie prestatie en een onvergetelijke ervaring. Na de huldiging hebben we nog even een blik geworpen op de afterparty, maar onze luiken gingen zowat dicht en het werd tijd voor de terugreis.

Namens de rijders en ouders bedankt voor ieders support. Het zal even wennen worden zonder schaatsen, maar naar een mooi lente kijken wij ook wel weer uit.

 

13.03 7