AIJC kortebaan

Alkmaar - Na alle commotie die er na de persconferentie van premier Rutte ontstond was het leven van dag tot dag, maandagavond ijsbaan dicht, dinsdagmiddag ijsbaan open, gaan de trainingen woensdag door, mag er zondag een testwedstrijd gereden worden? Het antwoord op de laatste vraag ja dat mocht en kon haar doorgang vinden, de AIJC - Bauerfeind kortebaan wedstrijd ging door!

Om exact 18.00 uur gaf “oud” topsprinter Arnout Coenen het startshot voor de eerste rit. De spelregels van een kortebaanwedstrijd zijn simpel, 100m sprinten en proberen om als eerste over de finishlijn te komen. Iedereen zal vier heats rijden en thuis kon er door ouders, opa’s, oma’s en andere vrienden live meegekeken worden via de webcam van de Meent. Win je de rit strijd je tegen de winnaars van andere ritten, wordt je tweede strijd je tegen de nummers twee enzovoort.

Na twee opwarmrondes en vaak door de jury makkelijk te beoordelen ritten werd de baan gedweild en zou de strijd tussen de winnaars van elke heat gaan beginnen. De races werden spannender en de rijders werden slimmer, zo waren er enkele die al over de schouder durfde te kijken en de benen “stil” hielden om krachten te sparen voor de volgende heat. Toch werden de races spannender en was iedereen goed aan elkaar gewaagd. Ook nieuw met zijn drieën tegelijk starten en dus tegenstanders links en rechts van je hebben. Als toetje van de derde manche lieten twee topsprinters uit het verleden zien hoe sprinten eruit ziet, Jan Gunneweg en Joeri Stoop, namen het op tegen onze eigen allrounder Stef Daanen die onder luid gejoel van de jeugd knap tweede werd, over de winnaar wordt nog steeds discussie gevoerd.

De laatste heat was gelijk de finaleronde, won je die in je eigen categorie dan mag je je voor eens en voor altijd onofficieel AIJC kortebaan kampioen noemen. Wij hopen volgend jaar op een officieel kampioenschap, want de reacties waren meer dan enthousiast. Zelfs de ijsmeester stond voor de juryruimte de kinderen toe te juichen en te genieten van deze coronaverantwoorde uitvoering. Nogmaals dank aan alle rijders, ouders, vrijwilligers en alle betrokkenen voor het mogelijk maken van deze wedstrijd, samen kunnen wij er een mooi feest van blijven maken, met allemaal dezelfde doelstelling: de kinderen op een verantwoorde manier laten genieten van de schaatssport!