unnamed

Foto: TeamNL

Sankt Moritz- Onze clubgenote Isabel Grevelt is Olympisch (jeugd) kampioen geworden op de 500 meter bij de dames! Zij snelde met een tijd van 40,51 naar de eerste plek met ruim een halve seconde voorsprong op de nummer twee, Wang (China) en drie Yoshida (Japan). Zo pakte Isabel het eerste goud voor TeamNL op de Youth Olympic Games in Lausanne. 

 

Terwijl Femke Kok, concurrente van Isabel, een Wereldrecord junioren rijdt op de 500 meter tijdens het EK afstanden, was Isabel met TeamNL in Sankt Moritz zich aan het voorbereiden op haar Jeugd Olympische spelen. Deze zondag stond namelijk haar eerste en lievelingsafstand op het programma, de 500 meter. Om goed voor de dag te komen op deze Spelen is Isabel afgelopen week al op trainingskamp geweest in Baselga. Sankt Moritz is namelijk een natuurijsbaan en rijdt dus heel anders dan een kunstijsbaan, daarnaast ligt deze baan op ruim 1.800 meter hoogte. Niet de gebruikelijke omstandigheden in het hedendaagse schaatsen. De open kunstijsbaan van Baselga vormde daarin een ideale tussenstap richting Sankt Moritz. 

 

Op zondagochtend lag het ijs er perfect bij. De afgelopen weken heeft het flink gevroren in Sankt Moritz wat de ijsmeesters de kans gaf om vlak voor de Spelen een mooi baan neer te leggen, met een gewone dweilmachine. Zeker aan de tijden van de mannen was te zien dat de ijscondities optimaal waren. Ook Isabel snelde is een sublieme tijd, voor op natuurijs, van 40,51 naar de winst in haar rit en het gehele klassement. Isabel rekende in haar eigen rit namelijk al af met de uiteindelijke nummer twee. 

 

Maandag (vandaag) staat de 1.500 meter op het programma. Op basis van de 500 meter, vooral de uitvoering, zou Isabel hier ook mooie dingen kunnen laten zien; ook al ligt deze afstand haar minder dan de 500 meter. Wellicht dat de hoogte en het goede ijs haar kunnen helpen om de hoge snelheid makkelijker vast te houden, technisch lijkt het namelijk wel goed te zitten.

500 sankt mortiz 1.0