Robin NK 3.000m kampioen

Alkmaar- Dit weekend was het NK sprint en lange afstanden. Onder de “thuisrijders” zaten vier AIJC leden, dit waren Isabel Grevelt, Robin Groot, Hugo van der Wel en Tijn Smit. Isabel en Tijn reden beide het NK sprint bij de junioren A en Robin en Hugo waren van de lange adem. Voor Isabel is het haar eerste jaar als A junior. Voor Hugo is zijn debuut omdat hij vorig seizoen lang aan de kant stond door ziekte en fysieke tegenslag. 

 

Isabel
Als Nederlands kampioen sprint van de junioren B ging Isabel dit toernooi in met een bepaalde status. Daarnaast is de sprint haar favoriete toernooi en ligt haar ook het beste. De concurrentie is alleen moorden bij de dames. Met onder andere wereldkampioene Femke Kok is er in theorie toch al snel een plaatsje minder op het podium.  

De start van het toernooi verliep helaas niet vlekkeloos. De eerste 500 meter viel Isabel over de finish en gleed in tijd 40:31 op de streep. Dit was alsnog goed voor de 4de tijd. Haar 1.000m verliep wel meer volgens plan al viel de tijd toch tegen 1.24:06. Aan het einde van de eerste dag gaf Isabel ook aan dat de wind toch veel invloed had op de prestaties van haar, maar ook haar rivalen. Alle tijden vielen namelijk wat tegen. 

De tweede dag starte al een stuk beter. Met een 39:67 op de 500 meter viel er ook niet veel te klagen, alleen als twee van de concurrentes 38’ers rijden wordt het gat wel erg groot voor de laatste afstand. De afsluitende 1.000 meter ging wederom volgens plan en nu was de tijd er ook meer naar, met 1.19:97 deed zij namelijk niet veel onder voor de dames die toen, virtueel, op het podium stonden. Uiteindelijk werd Isabel vierde op drie tiende van het podium. Isabel was wel tevreden, al had zij op meer gehoopt (en gerekend). Vierde plek blijft een rot positie om te finishen. 

 

Robin
Robin is wederom Nederlands kampioen geworden op de 3.000 meter en kwam helaas twee tiende tekort voor goud op de 5.000 meter. Robin ging het toernooi in als grote favoriet, vooral omdat zij natuurlijk de regerend kampioen was op de 3.000 en 5.000 meter. De druk stond er dus best op.   

Op de zaterdag stond de 3.000 meter op de rol. De tijden vielen best tegen, maar daar waren de omstandigheden ook naar. Robin pakte in het stormachtig Alkmaar heel overduidelijk de titel. Met een verschil van twee seconden tussen haar en de nummer twee zorgde vast voor veel vertrouwen richting de 5.000m. Helaas was de nummer twee van de 3.000m, Kim Talsma, haar dus met twee tiende te snel af op 5.000 meter.

De 5.000 meter was sowieso een nagelbijter. De omstandigheden waren stukken beter dan zaterdag en met een klein zuchtje wind in de rug werden er zelfs PR’s gereden op Alkmaar. Het resultaat was een top vier die binnen zeven tienden van elkaar stonden. Dit zijn verschillen die we vaak zien op 1.000 of 1.500 meters, maar over 5.000 meter is dit toch redelijk bijzonder. 

 

Hugo
Hugo heeft een topweekend achter de rug. Hij viel niet in de prijzen maar eindigde op beide afstanden hoger dan gedacht. Met een verassende vijfde plek op de 3.000 meter mocht hij de volgende dag ook de 5.000 meter rijden. Ook hier stelde hij niet teleur en reed zelfs een (dik) PR. Met een tijd van 6.55,69 reed hij bijna 30 seconden van zijn PR af en dook dus ook voor het eerst onder de zeven minuten. 

Hugo lijkt hiermee weer helemaal terug in de Nederlandse (sub)top in zijn categorie. Zeer knap na het lastige vorige seizoen. 

 

Tijn
Voor Tijn liep het sprinttoernooi uit in een teleurstelling. De eerste dag was een prima dag voor Tijn. Met een 15de tijd op de 500 meter en een achtste tijd op 1.000 meter (38,75 en 1.18,41) stond hij er goed voor bij de start van de tweede dag. Helaas werd Tijn gediskwalificeerd op de 500 meter. 

 

Hij zou zijn tegenstander hebben gehinderd bij de kruising. Tijn openden in 10,8 maar zijn tegenstander in 10,0 dit maakte de kruising erg spannend en Tijn kreeg een tik op de vingers van de jury en kreeg een DQ achter zijn naam. Door deze kwalificatie mocht hij ook niet meer starten op de afsluitende 1.000 meter.