Medaille

Alkmaar- Aanstaande zaterdag 5 oktober vindt het NK Clubs weer plaatst. Ook dit jaar hebben wij ons als Alkmaarsche IJsclub langebaan geplaatst voor dit officieuze NK. Vorig jaar stond de AIJC tot de laatste aftstand eerste in de algemene rangschikking, maar werden we uiteindelijk derde. Een zeer knappe prestatie gezien het feit dat de AIJC het puur en alleen met amateurrijders deed en er ook toppers als Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Smeekens mee deden voor hun (oude) club.

Het NK Clubs is een strijdt tussen de beste 14 schaatsverenigingen van Nederland. Wie de beste 14 zijn wordt vastgesteld op basis van tijden die hun leden, in de diverse leeftijdscategorieën, het afgelopen seizoen en de laatste maanden op Nederlands ijs lieten noteren. Als een club dan bij de laatste 14 zit, dan vaardigt ieder club één rijder per afstand af, zowel bij de heren, dames van junioren tot senioren. Alle gereden tijden van alle rijders tijdens het toernooi worden opgeteld en dit levert dan een algemeen puntenklassement op met hopelijk de AIJC dit jaar als winnaar.  

Het format is een idee van oud-topschaatser, en schaatstrainer van het Team Jumbo-Visma, Sicco Janmaat en wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers. De onderlinge strijd moet de lokale ijsverenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport

Toppers zoals Sven Kramer vinden het een super goed initiatief en doen zelf bij deze tweede editie ook weer mee.  Journalist Jaap Stalenburg, ambassadeur van het NK Clubs, noemde het al de 'rokjesdag' van het schaatsen, als traditionele aftrap van het seizoen. Meneer Janmaat en zijn team hopen, door het toernooi te professionaliseren, dat het een jaarlijks terugkerend toernooi wordt. 

Op 5 oktober zullen er 16 AIJC leden afreizen naar Thailf om daar de Alkmaarse eer te verdedigen en de prestaties van vorig jaar te overtreffen. Niet iedereen zal rijden, aangezien er ook reserverijders mee zijn onder deze 16 leden. De dag ziet er als volgt uit:

De junioren jongens en meiden starten rond 11:30 uur en rijden een 500, 1.000 en 1.500 meter en iedere rijder mag dus maar één afstand rijden. Daarna is het de beurt aan de senioren dames en heren en zij rijden 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter en ook hier, één man en één vrouw per afstand. 

De AIJC vaardigt dus 16 rijders af naar het NK Clubs, dit is inclusief reserves, en dit zijn de leden die het moeten gaan doen:

Deelnemers NK clubs 2019

De baan is open voor toeschouwers en wij hopen dan ook dat er veel leden, ouders, familie en vrienden onze 16 toppers komen aanmoedigen en hopelijk samen de beker naar huis nemen!