scs groot 6119099 min

Enschede- Robin Groot mag zich de koning noemen van de lange afstand, bij de dames junioren A althans. Robin heeft namelijk op zowel de 3.000m als de 5.000m de Nederlandse titel gepakt!

Robin en Isa

Voorafgaand aan dit weekend waren de verwachtingen al hoog. Robin had tot dan toe de snelste tijd gereden over de 3.000m dit seizoen, dus zij was titelfavoriet nummer 1. Dat zij zelf deze druk ook voelde gaf ze na haar eerste gouden rit ook eerlijk toe, “ja ik was best gespannen en dat sloeg op mijn benen”. Uiteindelijk bleek het wel genoeg voor de titel in een tijd van 4.23.61, bijna een seconde sneller dan de nummer twee. Of Robin echt tevreden was met haar rit en tijd? Nou nee. Zoals ze zelf zei: “vier minuut 23, dat is negen seconden boven m'n persoonlijk record”. Daarnaast was ze ook kritisch over haar race. Door die spanning in de benen vond zij zichzelf te ver naar achter afzetten en moest er heel hard voor werken om de gang erin te houden. Ze was daarom extra blij dat het toch genoeg was voor de titel.

Na die succesvolle zaterdag was het zondag tijd voor de langste afstand. Ook hier was Robin (natuurlijk) titelfavoriet, al was het, verrassend genoeg, haar eerste 5.000m. Zij reed de 5.000m geheel op eigen manier met een rustig oplopend schema en dus niet super vlak. Haar eindtijd, 7.33,34, gaf echter wel recht om de hoogste trede van het podium te mogen beklimmen. Zo maakte Robin haar dubbelslag.

Vorig jaar reed Robin ook nog het NK sprint, maar liet dat toernooi dit jaar expres even varen. Ze geeft zelf aan dat ze moest kiezen. Ze heeft natuurlijk al de Wereldbeker Kwalificatie bij de senioren gereden en de Wereldbeker voor de junioren in Polen. Rust is ook belangrijk.

In al die feestelijkheid zouden we bijna Isa Merkuur en Wesley Hollenberg nog vergeten. Zij reden ook de 3.000m en wisten zich door hun goede prestaties te plaatsen voor de 5.000m. Isa reed namelijk in 4.35,35 naar de tiende tijd, een zeer knappe prestatie in een sterk en gelijkwaardig veld. Die tiende plek gaf haar dus het recht om de 5.000m te rijden. Ze ging deze rit dan ook in met het idee, sowieso een PR rijden. Dit zou namelijk al de tweede 5.000m voor haar worden. Een echte ervaren rot in dit veld. Met een PR van uiteindelijk zeven seconden werd zij elfde. Naar eigen zeggen was dit haar zwaarste schaatsweekend ooit en is doodop, maar wel zeer tevreden!

Wesley Hollenberg reed ook in de schaduw van de absolute toppers mee naar de 5.000m. Met zijn achtste plek op de 3.000m in een tijd van 4.03,45 reed hij een prima rit, maar kwam dus helaas niet in de buurt van de prijzen. De 5.000m, een afstand die hem nog beter ligt, volbracht hij net onder de zeven minuten, 6.59,23, en dat leverde hem nu een zevende plaats op. 

robin 5km