27 februari 2023 - Afgelopen weekend vond het NK Kunstrijden en de internationale Challenge Cup plaats in Tilburg. Summer Wijkhuizen (12 jaar) van de Alkmaarsche IJsclub kwam in actie in de categorie Basic Novice Dames en behaalde met een foutloze kür het zilver in beide wedstrijden. 

 

NK Kunstrijden en Challenge Cup 

Van donderdag 23 februari tot en met zondag 26 februari vond het NK Kunstrijden plaats in combinatie met de internationale Challenge Cup in Tilburg. Tijdens diverse kwalificatiewedstrijden dit seizoen konden Nederlandse kunstrijders in het A-circuit zich met hun scores kwalificeren voor deze wedstrijden. Tijdens het NK strijden schaatsers om de titel Nederlands Kampioen in hun categorieën. Sinds een aantal jaar vindt het NK Kunstrijden gecombineerd plaats met de Challenge Cup waar internationale topschaatsers in actie komen in alle categorieën. 

 

Summer Wijkhuizen gekwalificeerd voor NK Kunstrijden en Challenge Cup

Summer Wijkhuizen (12 jaar) kwalificeerde zich eerder dit seizoen voor de wedstrijd en reisde samen met coach Marcus Deen af naar Tilburg voor de wedstrijd. Met een foutloze kür behaalde zij een nieuwe Personal Best score en eindigde ze op een prachtige 2e plaats op de Challenge Cup. Met deze prestatie eindigde ze daarnaast ook op een mooie 2e plaats op het NK Kunstrijden 2023 in de categorie Basic Novice Dames en is daarmee Vice-Nederlands Kampioen. 

Summer reed dit seizoen voor het eerst mee in het A-circuit en heeft met deze prestatie laten zien dat zij goed kan meekomen in haar categorie, en dat zij onder druk en in nieuwe omstandigheden goed kan presteren in een sterk internationaal deelnemersveld. Coach Marcus Deen kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen en de wedstrijd afgelopen weekend: “Summer wist te pieken op het juiste moment, ze had haar kür niet beter kunnen rijden dan zij hier in Tilburg deed. Haar harde werken dit seizoen werd hier beloond met deze mooie prestatie.” 

Naast Summer reed ook het Nederlandse paar Daria Danilova / Michel Tsiba, hun küren op het NK Kunstrijden en de Challenge Cup. Met beide küren, en de totaalscore, eindigden zij op de 2e plaats op het NK Kunstrijden 2023 en zijn zij nu Vice-Nederlands Kampioen Paarrijden. 

Met een aantal kleine foutjes waren het niet helemaal de küren en uitslag waar zij op hadden gehoopt. De wedstrijd was een hele goede oefening voor het WK Kunstrijden waar zij in maart voor de laatste keer dit seizoen in actie komen op een wedstrijd. De leerpunten van dit weekend kunnen zij meenemen naar het WK in Japan waar zij als doel hebben een Top 10 positie te behalen met een nieuwe Season Best score. 

 

02.03 AIJC Kunstschaatsen Podium NK Kunstrijden Basic Novice Dames Summer Wijkhuizen 2e plaats Credits Piet van Es Pietures