knsblogo

Met trots kunnen wij mededelen dat tijdens het zomerijs de VTO pilot van start is gegaan. Negen weken lang wordt er door AIJC kunstrijden een on ice en off ice programma aangeboden aan een selectie van 20 rijders. De pilot is toegewezen door de KNSB en rijders van Ekijsa en FSA uit Amsterdam zijn ook uitgenodigd waardoor er een unieke samenwerking plaatsvindt van kennisuitwisseling. De pilot staat onder leiding van onze hoofdcoach Marcus Deen en richt op talentherkenning en talentontwikkeling specifiek in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Het feit dat kunstrijden een zeer specialistische sport is, die al vanaf zeer jonge leeftijd wordt beoefend, wil de KNSB de kunstrijders naast hun reguliere trainingsprogramma voorlopig opleiden bij de zogeheten VTO’s.

Het VTO maakt onderdeel uit van het 10-jarenplan van de KNSB (2012-2022), waarmee de schaatsbond het kunstrijden terug wil brengen naar de wereldtop. Afgelopen seizoenen werden al mooie stappen gezet op WK en EK door Niki Wories, Thomas Kennes en Kyahra van Tiel, maar de KNSB streeft er ook naar dat Nederlandse kunstrijders vanaf 2022 structureel deelnemen aan de Olympische Winterspelen.

In dat 10-jarenplan is het neerzetten van een structuur, waarin talentherkenning- en ontwikkeling het beste tot hun recht komen, een belangrijk onderdeel. Een belangrijke rol in die structuur is weggelegd voor de Verenigingen voor Talentontwikkeling, de VTO’s, die de kunstrijtalenten een fulltime trainingsprogramma aanbiedt, wat goed is afgestemd met school. Daarnaast zijn o.a. ook essentiële (para)medische voorzieningen beschikbaar.
AIJC kunstrijden hoopt na deze pilot uiteraard in het nieuwe seizoen geaccrediteerd te worden als 3e VTO van Nederland.