Jeugdschaatsen

Welkom bij de afdeling Jeugdschaatsen!

Jaarlijks verzorgen wij schaatslessen voor ruim 100 kinderen tussen de 6-12 jaar, waarin wij hen op speelse wijze de basistechnieken van het schaatsen aanleren. Voor de één is het een opstap naar het wedstrijdschaatsen en voor anderen het begin van een mooie recreatieve schaatsloopbaan.

De schaatsvaardigheden die aangeleerd worden zijn gericht op het ‘gewone’ schaatsen en niet op kunstrijden of hockeyschaatsen. De laatste twee vergen een heel andere schaatstechniek en hebben een ander doel. Wij raden het daarom ook af de lessen te volgen op kunst-/hockeyschaatsen. Kijk voor meer informatie over schaatsen en kleding hier.

Speciale lesuren
Wij verzorgen onze lessen op speciale KNSB-uren. Dit zijn publieksvrije uren waarop door diverse schaatsverenigingen les wordt gegeven aan kinderen. Er zijn dus géén (volwassen) vrij rijders op het ijs! Dit biedt ons vele voordelen. Verspreid over de buitenbaan van de 400m baan hebben alle lesgroepen hun eigen stuk ijs waar ze alle oefeningen kunnen doen. De binnenbaan wordt gebruikt voor het rondes rijden. Doordat er geen (volwassen) vrij schaatsers rondrijden is het op de baan veel veiliger voor de kinderen om te schaatsen.

Welke schaatsen zijn geschikt voor mij?

Tijdens de lessen zijn de juiste schaatsen van groot belang voor het ijsplezier! Te grote schaatsen of de verkeerde schaatsen kunnen het plezier tijdens het schaatsen goed verpesten, omdat het kind niet recht op de schaats kan leren staan of omdat er blaren of pijnlijke drukplekken ontstaan. Ook om een goede schaatstechniek aan te kunnen leren zijn goede schaatsen uiteraard van belang! Lees daarom onderstaande tips goed door!

Over het algemeen geldt dat een schaats nooit op de groei gekocht moet worden, omdat te grote schaatsen blaren kunnen veroorzaken en niet strak genoeg kunnen zitten om genoeg steun te bieden tijdens het schaatsen. Meestal is een schaats 1 maat kleiner dan de schoenmaat, omdat er tijdens het schaatsen geen sprake is van het afwikkelen van de voet en de voet daardoor niet (zoals in een schoen) naar voren hoeft te schuiven. In de schaatswinkels zal de verkoper hier goed op letten.

Omdat onze lessen zijn gebaseerd op het ‘normale’ schaatsen raden wij het gebruik van kunstschaatsen en hockeyschaatsen af. Die schaatsen vergen een hele andere techniek, waardoor het lastig wordt om mee te doen met alle oefeningen. Het grootste verschil is dat met kunst-/hockeyschaatsen de afzet naar achteren gegeven wordt en bij het ‘normale’ schaatsen juist opzij.

Let erop dat de ijzers scherp zijn en droog ze na gebruik goed af om roest te voorkomen! Laat de schaatsen ook 2 of 3 keer per seizoen slijpen, want dat schaatst toch een stuk makkelijker!

Beginners / Jonge kinderen
Jonge kinderen, de echte beginners, raden wij de Easyglider aan. Het brede steunoppervlak en de lage ijzers bieden veel ondersteuning aan de voet en verminderen de kans dat men door de enkel zwikt. Het is een zeer geschikte schaats voor iedereen die de basisbeginselen van het schaatsen, waaronder vooral het “recht op de schaats staan”, onder de knie wil krijgen. De schaats is een moderne versie van de Friese Doorloper waar u wellicht nog mee op het ijs heeft gestaan! Let er met deze schaats wel op dat uw kind een stevige schoen aan heeft. Laarzen en gymschoenen raden wij af, omdat die veel te weinig steun geven aan de voet en enkel.

Gevorderden / Oudere kinderen
Oudere kinderen of de meer ervaren schaats(t)ers zijn de Easyglider wellicht al ontgroeid. Voor hen zijn er bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden: lage noren, hoge noren, combi noren of (semi) softboots. De keuze is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid ervaring met schaatsen, de stabiliteit van de enkels en de voorkeur van uw kind.

Voor kinderen die meer moeite hebben om recht op de schaats te staan, zijn de combi noren bijvoorbeeld een optie. De stevige, hoge schoen geeft veel steun bij de enkels. Een andere optie is de (semi) softboot. De schoen van deze schaats zit tussen een gewone noor en een combi noor in. Het biedt daardoor meer steun aan de enkels dan een gewone noor, maar een kind kan er makkelijker in bewegen (bijvoorbeeld beter diepzitten) dan in een combi noor die de enkel bijna vastzet.

Easyglider

Soft boots

Combinoor

Noren

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen?