Robin NK

Enschede- Naast het schaatsen in Zuid-Korea werd er in Enschede gestreden om verschillende titels bij het NK voor junioren. Het ging hier om het allround kampioenschap, de Mass-start en de NK afstanden (500-1000-1500m). Voor Robin Groot verliep dit weekend perfect, met de titel Nederlands kampioene Mass-start junioren B en een tweede plek in het algemeen klassement van het Allroundkampioenschap als resultaat! Naast Robin reden er ook nog zeven ander AIJC'ers mee:

 

  • Rachelle van de Griek (NK allround en Mass-start dames junioren A)
  • Isa Merkuur (NK Mass-start dames junioren A)
  • Joeri van der Tuin (NK allround en Mass-start heren junioren A)
  • Wesley Hollenberg (NK allround en Mass-start heren junioren A)
  • Isabel Grevelt (NK allround en Mass-start dames junioren B)
  • Hugo van der Wel (Mass-start heren junioren B)
  • Tijn Smit (NK afstanden 1.000m & 1.500m heren junioren B)

 

Goud en Zilver voor Robin

We beginnen met de Nederlands kampioene Mass-start en vice-Nederlands kampioene allround, Robin Groot. Zoals al vaker gezegd is dit seizoen een grote stijgende lijn voor haar en wordt haar prijzenkast per toernooi voller en voller, met dit weekend als hoogtepunt.

Zoals een paar weken terug tijdens de landenwedstrijd waar Robin haar vorm al bewees, reed zij ook dit weekend een snaarstrak toernooi. Met een klassement dat werd opgebouwd over 500-1000-1500-3000 meter wist zij als een echte allrounder op iedere afstand de tweede tijd neer te zetten. Aangezien Femke Kok de eerste drie afstanden won, werd het op de laatste 3.000m erg spannend omdat Femke hier "slechts" de derde tijd neerzette. Helaas kwam Robin alsnog vier tienden (2.4 seconde op de 3000m) te kort voor het goud. Gelukkig haalde Robin daarna dus haar sportieve revanche door in de Mass-start als eerste over de streep te komen en zo toch een keer op de hoogste trede van het podium te mogen gaan staan. Zeker verdiend gezien haar sterke seizoen tot nu toe!

 

Rachelle van de Griek

Voor Rachelle die het als A1 het dus op moet nemen tegen Jutta Leerdam en Joy Beune, beide internationale toppers bij de junioren A, was vooral het doel om een goed klassement te rijden. Na de eerste dag stond Rachelle er ook verre van slecht voor. Met een 40.19 (6de) en 2.06.57 (8ste), stond zij ruim in de top tien en had zicht op meer. De tweede dag reed zij echter een wat teleurstellende 1000m in 1.21.37 (8ste) en moest eerder naar onderin het klassement kijken dan naar boven. Ze stond ze nog wel stevig in de top 10.

Helaas zag ze zich genoodzaakt zicht terug te trekken voor de afsluitende 3000m. Het doel hiervan was waarschijnlijk om zich beter voor te bereiden op de Mass-start. Hierdoor is het NK Allround voor Rachelle geƫindigd op de 13e plaats.

Helaas verliep de Mass-start niet zoals gewild en eindigde zij in het peloton en ver van de prijzen. Volgend jaar weer een kans. Dan hoort ze bij de ouderen en zal ze weer om de bovenste plaatsen strijden.

 

Isa Merkuur

Isa wist zich niet te plaatsen voor de NK, vooral omdat ze tijdens het landelijk de 3000m moest laten schieten door een blessure, maar gelukkig mocht ze wel meedoen aan de Mass-start. Dit onderdeel zou Isa, die een goed duurvermogen heeft, toch aardig moeten liggen. Helaas is zij niet verder gekomen dan een plek in het peloton en is net als Rachelle niet in de buurt gekomen van de prijzen. In ieder geval heeft ze ervaring op gedaan en kan volgend jaar eigenlijk alleen maar beter terugkomen.

 

Joeri van der Tuin

Joeri, die na het landelijk eerst nog een paar dagen in de wachtkamer zat of hij deel mocht nemen aan het NK allround, heeft dit toernooi redelijk gereden. Zoals hij en coach Jacco Fenijn beide kenbaar maakte miste de topvorm een beetje, vooral de eerste dag. Met drie "oke" afstanden werd hij uiteindelijk 26ste.

Kleine detail is wel dat dit toernooi werd verreden over 500-1.500-1.000m en dat dan alleen de eerste 10 de 5.000m mogen rijden. Deze opzet nekte Joes Klijnsoon ook al eens bij het NK en nu dus ook Joeri (en Wesley), want zijn (hun) 3.000m is in verhouding tot de rest van het veld een stuk beter dan zijn (hun) 1.000m.

Gelukkig reed Joeri ook de Mass-start en kon hier toch nog zijn duurvermogen laten zien. Door vroeg te ontsnappen met drie man en derde te worden in de tussensprint leek hij zelfs op weg om het podium te halen, waren het niet dat hij en zijn medevluchters een ronde voor het einde werden terug gepakt. Gelukkig zat Joeri nog genoeg van voren om zo zeer verdienstelijk vijfde te worden.

Joeri NK

Joeri rijdt (natuurlijk) in het rode pak

Wesley Hollenberg

Ook als junior A1 werd Wesley geconfronteerd met oudere en daardoor vaak nog sterkere tegenstanders. Bovendien is ,evenals Joeri, Wesley niet gebaat bij de huidige opzet van de NK. Wesley moet het tijdens allround toernooien echt hebben van zijn lange afstanden (zoals bij het landelijk waar hij met ruime voorsprong de 3.000m won en daarmee het klassement). Door deze factoren en ook gemis van vorm reed hij toch voor zijn doen een redelijk kleurloos NK.

Lichtpuntje was wel de erg sterke 1.500m, waar hij in 1.55.75 de 12e tijd neerzette en daarmee dus bewijst zeker thuis te horen in de top van de A junioren. We kunnen dus alleen maar speculeren over wat er mogelijk was als de 3.000m werd verreden in plaats van de 1.000m. Uiteindelijk is Wesley 18de geworden en kon tijdens de Mass-start niets uitrichten of mee springen met Joeri. Hij eindigde wel netjes in het peloton maar niet in de buurt van de prijzen.

 

Isabel Grevelt

Isabel die al junior B dus haar clubgenoot tweede en Nederlands kampioen zag worden heeft een uitstekend NK gereden. 

Isabel NK

Tijdens het NK sprint vocht zij dan nog wel met Robin om de derde plaatst, hier moest Isabel genoegen nemen met de zesde plaats, niet heel gek aangezien de sprint Isabel veel beter ligt. Maar al werd Isabel "slechts" zesde, was zij wel de tweede van de junioren B1, dit biedt niet alleen perspectief voor volgende jaar maar hierdoor mag zij wederom deelnemen aan de Vikingrace, het EK voor junioren. De afstanden en het toernooi zelf verliepen niet geheel vlekkeloos, vooral de 1.000m was niet goed in verhouding tot het hele seizoen. Wonderbaarlijk genoeg maakt Isabel juist veel goed met haar 3.000m, een afstand die nou niet echt past bij een sprinter. Naast het NK reed zij ook de Mass-start, maar dit zal, zoals Jacco Fenijn zei, nooit haar favoriete onderdeel worden. Gelukkig kan Isabel zich de komende weken dus richten op de Vikingrace en daarnaast ook nog het NK kortebaan en supersprint. Genoeg om nog voor te strijden en naar uit te kijken dus. 

 

Hugo van der Wel

Hij was eigenlijk het hele seizoen al bezig met het NK allround, maar helaas reed hij de 1.55:49 van vorige week zondag net iets te laat om zich te plaatsen. Hierdoor reisde hij af naar Enschede voor alleen de Mass-start, dit betekende wel dat hij meedeed aan de clubkampioenschappen en op koers ligt om clubkampioen te worden, een veel waardevollere prijs dan top 20 bij het NK natuurlijk.... Helaas kon Hugo, die dit seizoen pas echt doorbreekt, niet mee komen in het grote geweld en moest lossen uit het peloton. Misschien een illusie armer maar zeker een ervaring rijker is Hugo daarna naar huis gegaan.

 

Tijn Smit

Voor Tijn was het een wat ander weekend dan de andere. Hij was namelijk naar Enschede gekomen voor maar twee afstanden, de 1.000m en 1.500m. Vooral zijn 1.000m in 1.16:97 was goed en leverde hem een 18de plaats op. Hiermee bewees hij wederom dat sprinten hem beter ligt, zijn 2.02:29 op de 1.500m was beduiden minder en leverde ook slechts een 28ste plek op.